Składniki:
Składniki na ciasto:
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1/2 kostki masła
Składniki na masę makową:
250 g białego maku
50 g płatków migdałowych
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 okrągłe biszkopty
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki płynnego miodu
2 białka
kilka kropel aromatu migdałowegoDodatkowo:
1 jajko i suchy mak do posmarowania
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe
Do
misy rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i wlać 1/3 szklanki
ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Naczynie nakryć
ściereczką i odstawić na 15 min, by zaczyn podrósł. Po tym czasie do
wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę, wbić jajko oraz wlać pozostałe ciepłe
mleko. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Misę z ciastem
nakryć ściereczką i odstawić na 1 godz., by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i
podzielić radełkiem na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładać porcję nadzienia. Zwijać rogale od szerszego końca do węższego. Uformowane
rogale układać na wyłożonej pergaminem formie. Posmarować rozkłóconym
jajkiem i posypać makiem. Piec 20-25 min w temp. 180
°C.
Nadzienie
Mak zalać w garnku gorącą wodą i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Sparzony mak ostudzić, osączyć z nadmiaru wody, zemleć dwukrotnie w maszynce
do mielenia mięsa razem z rodzynkami i płatkami
migdałowymi. Do masy makowej wsypać posiekane włoskie orzechy, posiekaną kandyzowaną
skórkę pomarańczową, cukier puder, wlać miód i aromat migdałowy,
pokruszyć biszkopty. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek,
którą należy delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę makową przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać porcje na kawałki ciasta.









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz