Rogaliki drożdżowe z białym makiem


Składniki:

Składniki na ciasto:
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1/2 kostki masła

Składniki na masę makową:
250 g białego maku 
50 g płatków migdałowych
50 g orzechów włoskich 
50 g rodzynek
20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 okrągłe biszkopty
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki płynnego miodu
2 białka
kilka kropel aromatu migdałowego

Dodatkowo:
1 jajko i suchy mak do posmarowania

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe
Do misy rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Naczynie nakryć ściereczką i odstawić na 15 min, by zaczyn podrósł. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę, wbić jajko oraz wlać pozostałe ciepłe mleko. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Misę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 1 godz., by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i podzielić radełkiem na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładać porcję nadzienia. Zwijać rogale od szerszego końca do węższego. Uformowane rogale układać na wyłożonej pergaminem formie. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. Piec 20-25 min w temp. 180 °C.
 
Nadzienie
Mak zalać w garnku gorącą wodą i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Sparzony mak ostudzić, osączyć z nadmiaru wody, zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa razem z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Do masy makowej wsypać posiekane włoskie orzechy, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, cukier puder, wlać miód i aromat migdałowy, pokruszyć biszkopty. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, którą należy delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę makową przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać porcje na kawałki ciasta.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz