Makaron z sosem pomidorowym i salami

Składniki:
400 g makaronu mini pióra
1 puszka pomidorów z puszki 
160 g salami 
1/2 łyżeczki cukru 
1 ząbek czosnku
sól
oregano, bazylia

Dodatkowo: 
ser grana padano
dwie garście rukoli
Przygotowanie:
Salami pokroić na paski o grubości 7-8 mm. Podsmażyć je na patelni. Wędlinę przełożyć z patelni do innego naczynia. Na patelnię, gdzie smażyło się salami, wlać rozdrobnione pomidory z puszki. Smażyć je przez 5 minut. W trakcie smażenia pomidory doprawić solą, cukrem, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Do makaronu dodać sos pomidorowy i podsmażone salami. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przekładać porcjami na talerze. Na wierzch każdej porcji zetrzeć odrobinę sera grana padano i położyć kilka listków rukoli. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz