1 podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
300 g pieczarek
1 szklanka śmietanki kremówki
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 łyżka mąki
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, chilli, tymianek, liść laurowy
1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Umyty filet z kurczaka osuszyć i podzielić na porcje. Każdą z nich lekko rozbić oraz z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem. Filet podsmażyć na złoty kolor z obu stron na patelni z niewielką ilością oleju.
Usmażony filet zdjąć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć na złoty kolor pokrojoną w paski cebulę, do której w trakcie smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodać pokrojone w grube plastry pieczarki i całość podsmażać. W trakcie smażenia doprawić całość przyprawami. Następnie wlać śmietankę i wodę oraz dodać dla zagęszczenia łyżkę mąki. Sos dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut do zgęstnienia. Na koniec na patelnię przełożyć usmażone wcześniej mięso i dusić przez kilka minut. Przed podaniem mięso z sosem posypać posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz