Babka mandarynkowa

Składniki:
(forma keksowa o wymiarach 9 x 30 cm)
Składniki na ciasto:
1 szklanka cukru kryształu 
4 jajka
1 kostka masła
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku doi pieczenia
4 mandarynki lub jedna pomarańcza

Składniki na lukier: 
1 łyżka soku z mandarynek 
1 łyżka przegotowanej wody
2-3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Ciasto
Na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę z mandarynek. Następnie owoce przeciąć wpół i wycisnąć z nich sok do naczynia.
Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną pianę. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na puch. W dalszej kolejności do masy maślanej dodać żółtka i dalej ucierać przez 3-4 minuty. Pod koniec ucierania wsypać mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, startą skórkę z owoców i wlać sok mandarynkowy. Do masy przełożyć ubitą pianę z białek i dokładnie wmieszać ją drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem keksówki. Piec 50 minut w temp. 180 °C.
Lukier
Składniki na lukier dokładnie wymieszać.
Upieczone i ostudzone ciasto polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz