4-5 buraków
1/4 selera
1 ziemniak
1 duża marchew
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5-2 l bulionu warzywnego lub rosołu
1 łyżka masła
sól, pieprz
Dodatkowo:
jogurt naturalny
prażone płatki migdałowe
Przygotowanie:
Buraki, marchew, seler i pietruszkę owinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180o C. Warzywa piec 60 minut. Po tym czasie wyjąc je z piekarnika, wystudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
W głębokim garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy nabierze złotego koloru dodać do niej posiekany drobno czosnek i podsmażyć 2-3 minuty. Cebulę zalać bulionem. Do garnka wrzucić pokrojony w kostkę ziemniak. Gdy zupa zacznie się gotować, do garnka dodać pokrojone i upieczone wcześniej warzywa. Zupę gotować do momentu, aż ziemniak będzie miękki. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i zmiksować ją na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zupę nakładać na talerze. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego oraz prażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz