Składniki:
1 kostka sera białego
1 kostka masła
1 kopiasta szklanka mąki
szczypta soli
Dodatkowo:
1 jajko - do posmarowania
ulubione przyprawy - do posypania, np. kminek, papryka, oregano, ser grana padano
1 kostka sera białego
1 kostka masła
1 kopiasta szklanka mąki
szczypta soli
Dodatkowo:
1 jajko - do posmarowania
ulubione przyprawy - do posypania, np. kminek, papryka, oregano, ser grana padano
Ser rozdrobnić w rękach, dodać pokrojone na kawałki masło, mąkę i sól. Z podanych składników wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Gdyby było zbyt klejące, podsypać taką ilością mąki, jaką przyjmie. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Radełkiem ciąć wzdłuż paski o szerokości około 1,5 cm. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem, a następnie posypać ulubionymi dodatkami. Paski ciasta przełożyć na wyłożoną pergaminem formę. Piec 20-25 min w temp. 180 °C (im dłużej się pieką, tym bardziej są chrupiące).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz