Składniki:
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1/4 kostki masła
3/4 szklanki mleka
150 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
350 g mięsa mielonego
1 mała cebula
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, szczypta majeranku i chili
olej do smażenia
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1/4 kostki masła
3/4 szklanki mleka
150 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
350 g mięsa mielonego
1 mała cebula
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, szczypta majeranku i chili
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto
Mleko podgrzewać z masłem do czasu, aż tłuszcz się rozpuści. Ciepłe przelać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto. Dodać rozkruszone drożdże, wsypać przesianą mąkę z solą i jogurt. Za pomocą haka wyrabiać gładkie ciasto. Misę z ciastem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto odpoczęło i podrosło. W tym czasie wyrabiać nadzienie.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować i wykrawać krążki (u mnie półlitrowym garnuszkiem - wychodzi około 20 porcji). Krążki lekko spłaszczyć w dłoni, na środek każdego nakładać łyżkę nadzienia, po czym dokładnie zlepiać. Chlebki układać zlepieniem do spodu, lekko dociskając dłonią. Smażyć po 10 min z obu stron na niewielkim ogniu pod przykryciem na suchej, rozgrzanej patelni. Gotowe podawać z ulubionym sosem. W mojej wersji jest to sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu.
Nadzienie
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię (razem ze skórką). Warzywa oprószyć solą i pieprzem, po czym dodać mięso mielone wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażymy do czasu, aż odparują płyny. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy.
Ciasto
Mleko podgrzewać z masłem do czasu, aż tłuszcz się rozpuści. Ciepłe przelać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto. Dodać rozkruszone drożdże, wsypać przesianą mąkę z solą i jogurt. Za pomocą haka wyrabiać gładkie ciasto. Misę z ciastem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto odpoczęło i podrosło. W tym czasie wyrabiać nadzienie.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować i wykrawać krążki (u mnie półlitrowym garnuszkiem - wychodzi około 20 porcji). Krążki lekko spłaszczyć w dłoni, na środek każdego nakładać łyżkę nadzienia, po czym dokładnie zlepiać. Chlebki układać zlepieniem do spodu, lekko dociskając dłonią. Smażyć po 10 min z obu stron na niewielkim ogniu pod przykryciem na suchej, rozgrzanej patelni. Gotowe podawać z ulubionym sosem. W mojej wersji jest to sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu.
Nadzienie
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię (razem ze skórką). Warzywa oprószyć solą i pieprzem, po czym dodać mięso mielone wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażymy do czasu, aż odparują płyny. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz