4 cukinie średniej wielkości
1/2 kg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu (100 g)
1 cebula
1 mała czerwona papryka
2 łyżki kukurydzy z puszki
3 ząbki czosnku
100 g startego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
ostra papryka w proszku
kurkuma
zioła prowansalskie
majeranek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Cukinie umyć i osuszyć. Odciąć końcówki i przekroić wzdłuż. Łyżką wydrążyć środek. Gdyby były twarde pestki, wyrzucić. Zostawić miąższ z jednej cukinii i pokroić w małą kostkę. Połówki cukinii ułożyć na wyłożonej pergaminem formie do pieczenia i zapiec przez 15 min w temp. 180°C.
Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni odrobinie oleju. Dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażąc, mieszać od czasu do czasu. W trakcie smażenia doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą, ziołami prowansalskimi i majerankiem. Następnie dodać miąższ z cukinii i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy całość będzie usmażona, wsypać ugotowany wcześniej ryż, kukurydzę oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać, a w razie potrzeby doprawić przyprawami. Ciepłym farszem napełnić połówki podpieczonych cukinii. Następnie cukinie z nadzieniem zapiekać 15-20 min w temp. 180 °C. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia wierzch cukinii posypać żółtym serem i zapiekać dalej. Cukinie podawać na gorąco posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz