(forma Korzeniewscy 31x31 cm)
Składniki na kruchy spód:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształu
3 żółtka
3/4 kostki masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Składniki na kruszonkę:
5 łyżek cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki masła
1 garść płatków migdałowych
Składniki na masę serową:
1 kg sera zmielonego trzykrotnie
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
6 jaj
1 1/2 szklanki cukru kryształu
2 budynie waniliowe
kilka kropel aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
1 kg wiśni
1 szklanka borówek amerykańskich
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Kruchy spód
Wszystkie składniki, będące w temperaturze pokojowej, umieścić w misie i ręcznie lub za pomocą robota wyrobić ciasto. Schłodzić je przez godzinę w lodówce, po czym wyłożyć nim spód wyłożonej pergaminem tortownicy. Ciasto podpiec przez 10 min w temp. 180 °C.
Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno. W oddzielnej misie utrzeć żółtka z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, dodać ser biały, serek mascarpone, aromat cytrynowy i suchy budyń. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Masę serową wyłożyć na spód ciasta. Na wierzchu ułożyć osączone z soku, wydrylowane i obtoczone w mące ziemniaczanej wiśnie oraz borówki. Owoce posypać kruszonką. Piec około jednej godziny w temp. 180 °C. Po upieczeniu sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem. Przechowywać je w lodówce.
Kruszonka
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść z nich kruszonkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz