(12 babeczek)
Składniki na ciasto:
0,5 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru kryształu
3 krople pasty waniliowej
1 jajko
1 żółtko
3/4 szklanki mleka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
drobne miękkie owoce (np. borówki, maliny, porzeczki)
drobne miękkie owoce (np. borówki, maliny, porzeczki)
Przygotowanie:
Kruszonka
Wszystkie składniki razem z sobą zagnieść.
Ciasto
W misie ucierać mikserem przez 2-3 minuty miękkie masło z cukrem i pastą waniliową. Kiedy powstanie puszysta masa, wbić jajko i żółtko. Ciągle ucierając, wlać letnie mleko, dodać jogurt, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać mikserem do połączenia się składników. Na koniec dodać około 1/2 szklanki owoców i zamieszać je z masą łyżką. Ciasto z owocami przekładać łyżką do papilotek. Wierzch posypać obficie kruszonką. Piec 30 min w temp. 200 °C.
Kruszonka
Wszystkie składniki razem z sobą zagnieść.
Ciasto
W misie ucierać mikserem przez 2-3 minuty miękkie masło z cukrem i pastą waniliową. Kiedy powstanie puszysta masa, wbić jajko i żółtko. Ciągle ucierając, wlać letnie mleko, dodać jogurt, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać mikserem do połączenia się składników. Na koniec dodać około 1/2 szklanki owoców i zamieszać je z masą łyżką. Ciasto z owocami przekładać łyżką do papilotek. Wierzch posypać obficie kruszonką. Piec 30 min w temp. 200 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz