Zupa krem z pieczonych pomidorów



Składniki:
około 1,5 kg pomidorów
1 główka czosnku
1 duża cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru (ilość wg uznania)
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
2-3 łyżki oliwy z oliwek 

Przygotowanie: 

Umyte pomidory pozbawić zdrewniałej części i ogonka. Pomidory podzielić na mniejsze części i umieścić na blasze lub w wielofunkcyjnym żeliwnym garnku. Cebulę obrać, pokroić w cząstki i ułożyć ją między pomidorami. Główkę czosnku można przekroić wszerz na dwie części lub podzielić na mniejsze cząstki i zapiec razem z łupiną. Warzywa polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Warzywa piec 40-50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 °C. Po upieczeniu czosnek wycisnąć z łupin do garnka, a następnie całą zawartość naczynia zblendować na gładko w garnku lub przelać do blendera próżniowego. Zupę ustawić na ogniu i w ciągu kilku minut zagotować. W trakcie gotowania doprawić do smaku cukrem, bazylią, oregano, solą lub pieprzem. Gorąca zupa najlepiej smakuje z kleksem śmietany, chrupkim tostem i skropiona oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz