Rogaliki drożdżowe z nadzieniem pistacjowym

Składniki:
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1/2 kostki masła

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
pasta pistacjowa

Przygotowanie:

Do misy rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Naczynie nakryć ściereczką i odstawić na 15 min, by zaczyn podrósł. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę, wbić jajko oraz wlać pozostałe ciepłe mleko. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Misę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 1 godz., by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i podzielić radełkiem na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładać porcję pasty pistacjowej. Zwijać rogale od szerszego końca do węższego. Uformowane rogale układać na wyłożonej pergaminem formie. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem pudrem. Piec 20-25 min w temp. 180 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz