1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1/2 kostki masła
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
pasta pistacjowa
Przygotowanie:
Do
misy rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i wlać 1/3 szklanki
ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Naczynie nakryć
ściereczką i odstawić na 15 min, by zaczyn podrósł. Po tym czasie do
wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę, wbić jajko oraz wlać pozostałe ciepłe
mleko. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Misę z ciastem
nakryć ściereczką i odstawić na 1 godz., by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i
podzielić radełkiem na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładać porcję pasty pistacjowej. Zwijać rogale od szerszego końca do węższego. Uformowane
rogale układać na wyłożonej pergaminem formie. Posmarować rozkłóconym
jajkiem i posypać cukrem pudrem. Piec 20-25 min w temp. 180
°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz