400 g makaronu penne
15-20 dag boczku
1 cebula
1 pęczek zielonych szparagów
4 ząbki czosnku
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki startego sera grana padano
sól, pieprz
ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Odłamać zdrewniałe końcówki umytych szparagów, a następnie podzielić pozostałe części na mniejsze kawałki.
Boczek pokroić w paski i usmażyć na rozgrzanej patelni, by stał się chrupki. Usmażony wyjąć z tłuszczu i odłożyć do oddzielnego naczynia.
Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażyć na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodać pokrojone w kawałki szparagi, ale bez główek (są miększe, dlatego dodaje się je pod koniec duszenia). W trakcie smażenia (około 5-10 min) dodać drobno posiekany czosnek. Trzymając warzywa na małym ogniu, wlać śmietankę. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Gotować do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Gdy szparagi zmiękną, dodać ser oraz powierzchnią część szparagów. Całość dusić na małym ogniu przez około 5 minut.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, a następnie wymieszać z przygotowanym sosem. Partiami nakładać makaron na talerze. Wierzch posypać usmażonym boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz