Składniki:
Składniki na ciasto:
400 g startego żółtego sera
4 jajka
4 łyżki majonezu
1 łyżka mąki pszennej
papryka słodka i ostra w proszku
Składniki na farsz:
500 g szpinaku
3 ząbki czosnku
1 słoiczek suszonych pomidorów
200 g sera fety
Dodatkowo:
10-15 plasterków szynki
kilka kawałków marynowanej papryki
Składniki na ciasto:
400 g startego żółtego sera
4 jajka
4 łyżki majonezu
1 łyżka mąki pszennej
papryka słodka i ostra w proszku
Składniki na farsz:
500 g szpinaku
3 ząbki czosnku
1 słoiczek suszonych pomidorów
200 g sera fety
Dodatkowo:
10-15 plasterków szynki
kilka kawałków marynowanej papryki
Ciasto
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając, dodawać po jednym żółtku, majonez i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną pergaminem dużą blachę do pieczenia (blaszka z piekarnika). Piec 15-20 min w temp. 180 °C. Upieczone i jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę do góry nogami.
Farsz
Szpinak (może być mrożony) przełożyć na patelnię i podsmażyć. Kiedy woda odparuje, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w paski pomidory. Jeśli w zalewie jest żurawina, również dodać do farszu. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser feta. Chwilę podsmażyć do odparowania płynów. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć plasterki szynki, a na nich rozprowadzić równomiernie przygotowany farsz. Na farsz można położyć paski marynowanej papryki. Całość ściśle zwinąć w roladę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 min. Dzięki temu rolada po ostudzeniu będzie się pięknie kroić i nie rozsypywać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając, dodawać po jednym żółtku, majonez i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną pergaminem dużą blachę do pieczenia (blaszka z piekarnika). Piec 15-20 min w temp. 180 °C. Upieczone i jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę do góry nogami.
Farsz
Szpinak (może być mrożony) przełożyć na patelnię i podsmażyć. Kiedy woda odparuje, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w paski pomidory. Jeśli w zalewie jest żurawina, również dodać do farszu. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser feta. Chwilę podsmażyć do odparowania płynów. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć plasterki szynki, a na nich rozprowadzić równomiernie przygotowany farsz. Na farsz można położyć paski marynowanej papryki. Całość ściśle zwinąć w roladę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 min. Dzięki temu rolada po ostudzeniu będzie się pięknie kroić i nie rozsypywać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz