Szaszłyki

Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka
3 duże cebule
1/2 kg pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 średniej wielkości cukinia 

Składniki na marynatę:
1 mały kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki curry

Dodatkowo:
namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:
Mięso z kurczaka zamarynować na noc. W tym celu w przeddzień grillowania umyte mięso należy pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i przełożyć do naczynia. W osobnym pojemniku wymieszać jogurt z przyprawami, miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso zalać marynatą, dokładnie całość wymieszać i odstawić na noc, by filet przeszedł przyprawami.
Następnego dnia przygotować resztę składników. W  tym celu cukinię pokroić w grube plastry. Większe można przekroić wpół. Obrane pieczarki przekroić na połówki, obrane papryki pokroić w kostkę, a cebule na ćwiartki. Warzywa przełożyć do dużej misy, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Na patyczki nadziewać naprzemiennie warzywa, pieczarki i mięso. 

Gotowe szaszłyki ułożyć na ruszcie grilla i grillować po kilka minut z każdej strony. Pieczenie trwa około 30 minut. Upieczone szaszłyki podawać z ulubioną sałatką i sosem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz