2 podwójne filety z kurczaka
3 duże cebule
1/2 kg pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 średniej wielkości cukinia
Składniki na marynatę:
1 mały kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki curry
Dodatkowo:
namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka zamarynować na noc. W tym celu w przeddzień grillowania umyte mięso należy pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i przełożyć do naczynia. W osobnym pojemniku wymieszać jogurt z przyprawami, miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso zalać marynatą, dokładnie całość wymieszać i odstawić na noc, by filet przeszedł przyprawami.
Następnego dnia przygotować resztę składników. W tym celu cukinię pokroić w grube plastry. Większe można przekroić wpół. Obrane pieczarki przekroić na połówki, obrane papryki pokroić w kostkę, a cebule na ćwiartki. Warzywa przełożyć do dużej misy, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Na patyczki nadziewać naprzemiennie warzywa, pieczarki i mięso.
Następnego dnia przygotować resztę składników. W tym celu cukinię pokroić w grube plastry. Większe można przekroić wpół. Obrane pieczarki przekroić na połówki, obrane papryki pokroić w kostkę, a cebule na ćwiartki. Warzywa przełożyć do dużej misy, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Na patyczki nadziewać naprzemiennie warzywa, pieczarki i mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz