Sernik z białą czekoladą i polewą pistacjową

Składniki:
(tortownica ⌀ 30 cm)

Składniki na spód:
1 opakowanie ciastek owsianych (230 g)
1/4 kostki masła

Składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka
3 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g)
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1/2 l śmietanki kremówki
6 jajek
2-3 krople pasty waniliowej

Składniki na polewę:
1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki pasty pistacjowej

Dodatkowo:
woda do pieczenia w kąpieli wodnej
pistacje do ozdoby

Przygotowanie:
Spód
Ciastka rozkruszyć. Do pokruszonych dodać masło i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć dno wyłożonej pergaminem tortownicy.

Masa serowa
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i całość dokładnie wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
W oddzielnej misie żółtka ucierać z cukrem pudrem na puch. W trakcie ucierania dodawać po łyżce ser. Następnie wsypać budyń i wlać śmietankę z rozpuszczoną czekoladą. Do masy serowej przełożyć ubitą wcześniej pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i wylać na ciasteczkowy spód. Na dno piekarnika włożyć naczynie z wodą do parowania. Sernik piec w kąpieli wodnej przez 60 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu sernik studzić (najlepiej na noc) w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony polać polewą przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady zmieszanej z pastą pistacjową. Ciasto ozdobić posiekanymi pistacjami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz