Składniki:
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki
1 kostka masła
1 jajko
12 łyżek gęstej śmietany 18%
szczypta soli
1 łyżeczka cukru kryształu
Składniki na farsz:
500 g mięsa mielonego
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
2 ząbki czosnku
50 g kukurydzy z puszki
50 g czerwonej fasoli z puszki
6 łyżek passaty pomidorowej
1 łyżka przecieru pomidorowego
oliwa do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, słodka i wędzona papryka słodka w proszku, oregano, chilli
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki
1 kostka masła
1 jajko
12 łyżek gęstej śmietany 18%
szczypta soli
1 łyżeczka cukru kryształu
Składniki na farsz:
500 g mięsa mielonego
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
2 ząbki czosnku
50 g kukurydzy z puszki
50 g czerwonej fasoli z puszki
6 łyżek passaty pomidorowej
1 łyżka przecieru pomidorowego
oliwa do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, słodka i wędzona papryka słodka w proszku, oregano, chilli
Farsz
Cebulę zeszklić na oliwie. W trakcie dalszego smażenia dodać mięso mielone. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić całość solą i pieprzem. Następnie, smażąc i mieszając od czasu do czasu, dodać marchewkę, a po kilku minutach paprykę. Gdy warzywa zmiękną, do smażącego się mięsa dodać osączone z zalewy kukurydzę i fasolę, pozostałe przyprawy, passatę i przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać.
Cebulę zeszklić na oliwie. W trakcie dalszego smażenia dodać mięso mielone. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić całość solą i pieprzem. Następnie, smażąc i mieszając od czasu do czasu, dodać marchewkę, a po kilku minutach paprykę. Gdy warzywa zmiękną, do smażącego się mięsa dodać osączone z zalewy kukurydzę i fasolę, pozostałe przyprawy, passatę i przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto
Do mąki dodać sól, cukier, jajko, masło i śmietanę. Całość wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 2 mm i rantem wykrawać krążki jak na pierogi. Na środek każdego kawałka nałożyć porcję farszu i zlepić pierogi. Brzegi pierogów docisnąć widelcem, po czym układać je na wyłożonej pergaminem formie. Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. Piec około 20-25 min w temp. 180 °C. Podawać z ulubionym sosem.
Do mąki dodać sól, cukier, jajko, masło i śmietanę. Całość wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 2 mm i rantem wykrawać krążki jak na pierogi. Na środek każdego kawałka nałożyć porcję farszu i zlepić pierogi. Brzegi pierogów docisnąć widelcem, po czym układać je na wyłożonej pergaminem formie. Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. Piec około 20-25 min w temp. 180 °C. Podawać z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz