Minirogaliki maślano-śmietanowe

Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
2 jajka (1 całe i 1 żółtko)
1/2 szklanki gęstej śmietany

Dodatkowo:
cukier puder do obsypania
twarda marmolada do nadzienia

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do misy, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło (w temp. pokojowej), jajka i śmietanę. Za pomocą robota wyrobić jednolite ciasto, które następnie wyłożyć na stolnicę. Z kuli ciasta uformować rulon, który podzielić na osiem równych części. Każdą z nich cienko rozwałkować na kształt koła. Radełkiem podzielić każdy okrąg na osiem równych części tak, by powstało osiem trójkącików. Na szerszy koniec każdego z nich nakładać małą porcję marmolady, po czym zwijać rogaliki od szerszej strony w kierunku węższej. Gotowe ciasteczka ułożyć na wyłożonej pergaminem formie do pieczenia. Piec 20 min w temp. 190°C. Po upieczeniu rogaliki posypać cukrem pudrem. Można je przechowywać w metalowej puszce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz