Babka zebra

Składniki:
(duża forma)
9 jaj
2 kopiaste szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kostki margaryny
1,5 szklanki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 słoiczka gęstego dżemu lub konfitury wiśniowej

Przygotowanie:
Margarynę roztopić i ostudzić. Całe jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Do ubitych jajek dodawać stopniowo obydwie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia oraz wlewać roztopiony tłuszcz. Całość ucierać mikserem. Na koniec dodać orzechy i żurawinę. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać 1,5 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 2 łyżki kakao. Ciasta w obydwu misach dokładnie wymieszać. 
Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy wlewać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Na koniec łyżką nakładać partiami dżem. 
Babkę piec godzinę w temp. 170-180 °C do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto polać polewą lub lukrem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz