Jednodniowy chleb żytni na zakwasie

Składniki:
200 g mąki żytniej typ 2000
600 g mąki żytniej typ 720
300 g aktywnego zakwasu żytniego
700 g letniej wody
3 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki ziaren dyni


Przygotowanie:  

Wszystkie składniki na chleb wymieszać w misie drewnianą łyżką do połączenia i powstania gęstej, zwartej masy. Ciasto przełożyć do dwóch małych lub jednej większej formy keksowej uprzednio nasmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta wyrównać zmoczonymi w wodzie dłońmi i obficie obsypać mąką żytnią razową. Formę z ciastem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin, by chleb spokojnie wyrastał. Chleb piec w zaparowanym piekarniku (na spodzie piekarnika ustawić naczynie z wodą) przez 50 min w temp. 220 °C. Upieczony wyjąć z formy na kratkę i ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz