Naleśniki z serem

Składniki:
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia


Składniki na ser: 
300-400 g białego sera
3 łyżki cukru pudru 
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:
świeże owoce truskawek
cukier puder
sos owocowy

Przygotowanie: 
Ciasto naleśnikowe
Do mleka wsypać przesianą mąkę pszenną. Następnie dodać sól, cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Wbić jajko oraz wlać wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji (nie może być mącznych grudek). Na rozgrzaną patelnię wlewać po kilka kropel oleju, a następnie chochelką wlewać ciasto naleśnikowe. Rozprowadzić je szybko po powierzchni patelni, smażyć z dwóch stron. Usmażone naleśniki przekładać na talerz.

Ser waniliowy
Twaróg rozdrobnić łyżką lub ręcznie. Dodać do niego cukier waniliowy, cukier puder, sok cytrynowy oraz jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W razie potrzeby ser można dosłodzić cukrem pudrem. Do sera dodać pokrojone w ćwiartki truskawki lub inne owoce.
Porcję sera nakładać na środek każdego naleśnika, rozsmarować równomiernie. Naleśniki składać dwukrotnie na pół (koperty) lub zwijać w rulon. Najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem świeżych owoców, sosu owocowego, bitej śmietany lub cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz