Składniki:
3 szklanki mąki żytniej (330 g)
1 szklanka cukru pudru
80 g płynnego miodu
2 jajka
2 łyżki gęstych powideł śliwkowych
3 łyżki mąki migdałowej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
po szczypcie zmielonego anyżu, kardamonu i goździków
W misie wymieszać mąkę żytnią z mąką migdałową, sodą, cukrem pudrem oraz z przyprawami. W dalszej kolejności wlać lekko podgrzany płynny miód, wbić jajka i dodać powidła. Ze składników wyrobić jednolite, lekko klejące się ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować je na grubość około 5-6 mm i foremkami wycinać pierniczki.
Tak przygotowane ciastka układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec około 10 minut w temp. 170°C. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie.
Kiedy ostygną, przełożyć je do metalowej, szczelnie zamkniętej puszki. Dzięki temu zachowają swój korzenny smak i miękkość. Pierniczki już po tygodniu nabierają pysznego korzennego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz