Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami

Składniki:
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 pełna szklanka mleka 
1/4 szklanki oleju
1 jajko (+ jedno do smarowania)
25 g świeżych drożdży 
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
1/2 kg pieczarek
1 duża cebula
5 garści suszonych grzybów
1 szklanka wywaru z suszonych grzybów
1 łyżeczka cukru kryształu
2 łyżki masła
sól, pieprz
1-2 łyżeczki kminku

Dodatkowo:
czarnuszka, kminek lub sezam do posypania 

Przygotowanie:
Ciasto
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru do czasu, aż całkowicie się rozpuszczą. Wówczas dodać do nich dwie łyżki mąki i wlać 1/4 szklanki ciepłego mleka. Całość dokładnie rozmieszać. Naczynie z rozczynem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie do misy wsypać mąkę, sól, wbić jajko, wlać pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn.  Składniki mieszać ręcznie lub za pomocą robota. Pod koniec wlać olej i wyrabiać tak długo, aż powstanie gładkie, lśniące ciasto. Podsypać je mąką, a naczynie nakryć ściereczką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, by rosło przez 60 minut. 

Gotowe ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 5 mm. Przygotowany w ten sposób płat ciasta przekroić na trzy paski. Wzdłuż każdego z nich rozłożyć farsz i równomiernie go rozsmarować. Z ciasta zwinąć rulony i zlepić je na całej długości. Rulony z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem, sezamem lub czarnuszką. Każdą z rolad przekroić ostrym nożem w poprzek co kilka centymetrów. Tak powstałe paszteciki układać w odstępach na wyłożonej pergaminem blaszce. Paszteciki nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut, by ciasto podrosło. Piec w temp. 180-200 °C przez 20 minut. Upieczone paszteciki podawać jako dodatek do barszczu czerwonego.
Farsz
Dzień wcześniej, na noc, namoczyć w wodzie suszone grzyby.  Następnego dnia gotować je około 30 minut. Grzyby odcedzić i ostudzone drobno posiekać. Szklankę wywaru grzybowego pozostawić do podlania farszu.
Cebulę obrać, po czym pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła do czasu, aż zacznie nabierać złoty kolor. Pieczarki obrać i pokroić w małe kawałeczki. Dodać je do podsmażonej cebuli. Smażyć do czasu, aż odparuje nadmiar wody. W trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem, a także dodać posiekane wcześniej ugotowane suszone grzyby. Usmażone grzyby zdjąć z patelni.
Kapustę kiszoną przełożyć na durszlak i dwukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie odcisnąć ją z nadmiaru wody i drobno pokroić. Na patelnię, na której wcześniej smażyły się pieczarki z grzybami, dać łyżkę masła i smażyć przez 2 minuty kiszoną kapustę. Doprawić ją cukrem i kminkiem. Następnie do kapusty dodać usmażone wcześniej grzyby, wlać wywar grzybowy i całość dusić około 15 minut. Farsz mieszać od  czasu do czasu łyżką, by nie przywarł. Po tym czasie nadmiar płynów powinien wyparować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz