Tort czekoladowy z żelką śliwkową

Składniki:
(tortownica ⌀ 28 cm)

Składniki na biszkopt czekoladowy:
7 jajek
1 szklanka cukru kryształu
7 łyżek zimnej wody
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżki kakao
 
Składniki na mus czekoladowy:
180 g  czekolady deserowej lub mlecznej
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
2,5 szklanki śmietany 30%
2 kopiate łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej przegotowanej wody

Składniki na mus z białej czekolady:
1,5 tabliczki białej czekolady (150 g)
1,5 szklanki śmietany kremówki
4 łyżki  przegotowanej wody
2 łyżeczki żelatyny
 
Składniki na żelkę śliwkową:
1 kg śliwek 
1/2 szklanki wody
2 czerwone galaretki 
 
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy
Jajka rozbić i w całości przelać do misy. Wsypać do nich cukier, po czym ubijać całość na najwyższych obrotach miksera przez 15 minut. Kiedy piana będzie puszysta, biała i gęsta, zmniejszyć obroty miksera i wlać 7 łyżek zimnej wody. Po wymieszaniu piany z wodą, wsypać przesianą mąkę zmieszaną z kakao. Drewnianą łyżką wmieszać mąkę do piany. Całość mieszać delikatnie i krótko - tylko do połączenia się składników. Przygotowane ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec około 45 minut w temp. 170 °C bez termoobiegu. Po piętnastu minutach biszkopt oddzielić ostrym nożem od formy, odwrócić do góry nogami i wyjąć z formy. Zimny biszkopt (najlepiej na drugi dzień) przekroić na trzy równe blaty.
 
Żelka śliwkowa
Śliwki umyć, rozłupać na połówki, pozbawić pestek i tak przygotowane przełożyć do rondelka. Owoce podgrzewać do momentu, aż zmiękną. Wówczas rondel z owocami zdjąć z ognia, a owoce rozdrobnić na papkę za pomocą blendera. Do masy śliwkowej wlać wodę i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie naczynie z masą owocową zdjąć z ognia. Do masy wsypać galaretki i całość dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Każdą z nich wylać do wyłożonego folią spożywczą okrągłego naczynia, którego średnica będzie nieco mniejsza od średnicy tortu. Tak przygotowane żelki odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Mus czekoladowy
Żelatynę zalać gorącą przegotowaną wodą. Mieszać  do momentu całkowitego rozpuszczenia.
 
W rondelku podgrzać jedną niepełną szklankę śmietany kremówki (około 180 ml), doprowadzając ją do wrzenia. Naczynie z gorącą śmietanką zdjąć z ognia, dodać połamane kawałki czekolad i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko mieszać tak długo, aż powstanie jednolita, aksamitna masa. Gdyby była zbyt gęsta, można dolać kilka kropel mleka. Masę czekoladową należy przestudzić. Nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy. 
W oddzielnym naczyniu ubić mikserem na sztywno pozostałą śmietanę kremówkę (około 1,5 szklanki). Ważne, by przed ubiciem była dobrze schłodzona. Do masy śmietanowej partiami dodawać po łyżce masy czekoladowej. Składniki łączyć ze sobą delikatnie i powoli za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Mieszać krótko, czyli tylko do połączenia się składników.
Mus z białej czekolady
Żelatynę zalać przegotowaną wodą, wymieszać i odstawić. W tym czasie w rondelku na małym ogniu podgrzać 1/2 szklanki śmietany kremówki. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć, rondelek zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki białej czekolady. Całość dokładnie rozmieszać trzepaczką do całkowitego roztopienia się czekolady. Napęczniałą żelatynę dodać do ciepłej masy czekoladowej. Mieszać tak długo, aż żelatyna dokładnie rozpuści się w masie. Masę czekoladową przestudzić, by nie była ciepła. Kiedy masa czekoladowa będzie schłodzona, lecz nadal płynna, w misie ubić pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę. Przed końcem ubijania partiami wlewać ostudzoną białą czekoladę. Odtąd całość mieszać łyżką tylko do połączenia się składników (nie mieszać mikserem ani robotem). 

Przełożenie:
biszkopt czekoladowy - 1/3 musu czekoladowego - żelka śliwkowa - 1/3 musu czekoladowego- biszkopt czekoladowy - 1/3 musu czekoladowego- żelka śliwkowa - mus z białej czekolady - biszkopt czekoladowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz