Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
75 g masła
75 g margaryny
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
3-4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiata łyżka kakao
Składniki na masę śliwkowo-czekoladową:
1/2 kostki masła lub margaryny
1,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
50 g posiekanych śliwek kalifornijskich
1/4 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 kieliszki wódki/ rumuPrzygotowanie: Ciasto
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
75 g masła
75 g margaryny
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
3-4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiata łyżka kakao
Składniki na masę śliwkowo-czekoladową:
1/2 kostki masła lub margaryny
1,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
50 g posiekanych śliwek kalifornijskich
1/4 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 kieliszki wódki/ rumuPrzygotowanie: Ciasto
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Utarte żółtka dodać do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masłem i margaryną. Całość siekać nożem, po czym wyrabiać ręką. Gotowym ciastem (cienka warstwa) wylepiać od wewnątrz nasmarowane tłuszczem foremki do orzeszków (lub patelnię na kuchenkę gazową) i wyrównać je, aby nie wystawało ciasto. Piec na złoty kolor przez 12 min w temp. 180 °C.
Masa
Na pół godziny przed przygotowaniem masy posiekane śliwki zalać alkoholem.
Na
mleku ugotować budyń, ostudzić go. Tłuszcz ucierać z cukrem pudrem na
puch, dodawać partiami zimny budyń. Na koniec dodać odciśnięte z alkoholu śliwki, posiekaną na drobne kawałki czekoladę, wlać alkohol, w którym moczyły się owoce (można mniej, by masa nie stała się zbyt rzadka). Gotową masę nakładać do połówek orzeszków tak, aby
krem lekko wystawał ponad "skorupkę" i przykrywać drugą połówką.
Gotowe
orzeszki można udekorować, mocząc końcówki w czekoladzie i wiórkach
kokosowych/mielonych orzechach. Można także zmieszać łyżkę cukru pudru z
łyżką kakao i posypać gotowe ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz