Rogaliki kruchodrożdżowe

Składniki:

4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 jajka
2-3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kostka masła
40 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
250 g twardej marmolady - nadzienie
1 rozkłócone jajko - do posmarowania rogalików
cukier puder - do posypania

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże dokładnie wymieszać z cukrem kryształem i waniliowym. Mieszać do chwili, aż drożdże się rozpuszczą. Do misy (lub misy robota) wsypać przesianą mąkę. Do mąki wbić jajka, dodać śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło.  Na koniec wlać roztopione w cukrze drożdże. Wszystkie składniki wyrabiać ręcznie lub za pomocą haka (jeśli ciasto wyrabiane jest w robocie) do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przełożyć do misy i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę.  Podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na kształt koła. Ciasto podzielić nożem lub radełkiem na trójkątne paski. 

 
Na zewnętrzną (szerszą) część każdego kawałka ciasta nałożyć porcję marmolady i zwijać małe rogaliki. Rogale od razu po zwinięciu układać na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Rogale nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15 min, by ciasto odpoczęło. Po upływie kwadransa rogale posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15-20 min w temp. 170°C. Po upieczeniu ostudzone rogale wystarczy posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz