4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 jajka
2-3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kostka masła
40 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
250 g twardej marmolady - nadzienie
1 rozkłócone jajko - do posmarowania rogalików
cukier puder - do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże dokładnie wymieszać z cukrem kryształem i waniliowym. Mieszać do chwili, aż drożdże się rozpuszczą. Do misy (lub misy robota) wsypać przesianą mąkę. Do mąki wbić jajka, dodać śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło. Na koniec wlać roztopione w cukrze drożdże. Wszystkie składniki wyrabiać ręcznie lub za pomocą haka (jeśli ciasto wyrabiane jest w robocie) do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przełożyć do misy i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na kształt koła. Ciasto podzielić nożem lub radełkiem na trójkątne paski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz