Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych migdałów
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
100 g płynnego miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W misie wymieszać suche składniki: mąkę z migdałami, solą, cukrem pudrem, sodą, przyprawą do piernika oraz cynamonem.
W rondelku na małym ogniu podgrzewać miód. Gdy miód będzie gorący, naczynie zdjąć ognia, a do miodu dodać masło. Tłuszcz mieszać z ciepłym miodem tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Do płynnej masy wbić jajko i całość energicznie zamieszać. Do płynnej masy stopniowo wsypywać suche składniki, cały czas ucierając łyżką. Pod koniec masę można wyrabiać ręcznie, chociaż będzie ona nieco klejąca. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godz. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Foremkami wykrawać dowolne kształty ciasteczek.
Pierniczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce.
Ciasteczka piec w temp. 180 °C przez 10-12 minut.
Po upieczeniu przestudzone ciasteczka dekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz