Piernik z powidłami

Składniki:
3 jaja
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki płynnego miodu
1 mały słoiczek powideł śliwkowych (200 g)
1/2 kostki masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 kopiata łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
2-3 garście rodzynek

Przygotowanie:
Całe jajka ubić mikserem na puszystą masę. Masło roztopić i ostudzić.
W osobnej misie wymieszać dokładnie suche składniki - mąkę, cukier puder i waniliowy, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao.
W dużej misie wymieszać łyżką mokre składniki - mleko, powidła, masło i miód. Następnie wsypywać partiami wymieszane suche składniki. Od momentu dodawania suchych składników masę ucierać mikserem. Kiedy składniki mokre i suche będą dokładnie połączone, dodać ubite jajka i rodzynki. Masę ponownie wymieszać. Można mikserem (na wolnych obrotach) lub drewnianą łyżką. Masę przelać do wyłożonej pergaminem keksówki (35 cm). Piec w temp. 175-180 °C przez godzinę (do tzw. suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz