1/2 kg mielonej wołowiny
1 mała sałata lodowa
1 pomidor
1 papryka (dowolny kolor)
1 świeży ogórek
1 duża cebula
3 ogórki korniszony
15-20 dag żółtego sera
4 bułki hamburgerowe
3 ząbki czosnku
5 łyżek majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki sosu sriracha
sól i pieprz
papryka słodka w proszku
1 łyżka masła
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone usmażyć na rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia doprawić je solą, pieprzem, papryką w proszku i sosem sriracha. Usmażone odstawić do ostygnięcia.
Bułki hamburgerowe przekroić wzdłuż na połówki. Spody pokroić w grubą kostkę, a następnie podsmażyć je na maśle. Trzymać je na ogniu do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Cebulę i ogórki konserwowe drobno pokroić. Przełożyć je do miseczki, do której dodać przeciśnięty przez praskę majonez, ketchup, jogurt i musztardę. Sos dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Pomidor i paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w średnią kostkę.
Sałatkę układać warstwowo:
1/2 grzanek - 1/2 mięsa - 1/2 sosu - pomidor i papryka - 1/2 sałaty lodowej - pozostałe grzanki - pozostałe mięso - reszta sosu - plasterki ogórka - ser żółty - reszta sałaty lodowej - górne części bułek hamburgerowych
1/2 grzanek - 1/2 mięsa - 1/2 sosu - pomidor i papryka - 1/2 sałaty lodowej - pozostałe grzanki - pozostałe mięso - reszta sosu - plasterki ogórka - ser żółty - reszta sałaty lodowej - górne części bułek hamburgerowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz