Składniki na farsz:
1 kg kiszonej kapusty
1 mała główka białej kapusty
2 duże cebule
50 g suszonych grzybów
masło
sól i pieprz
Składniki na ciasto naleśnikowe:
3/4 l mleka
1/2 szklanki letniej wody
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2-3 łyżeczki cukru kryształu
Składniki do panierowania i smażenia:
masło i olej - do smażenia
2 jajka
bułka tarta
Przygotowanie:
Farsz
Kapustę białą drobno poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez 40-60 minut. Ugotowaną kapustę odcedzić, ostudzić, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać nożem. Kapustę kiszoną również ugotować w wodzie, jednak w oddzielnym garnku. Ugotowaną należy odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, ostudzić i drobno pokroić.
Obrane cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Następnie gotować je w wodzie przez godzinę. Ugotowane, miękkie grzyby odcedzić i drobno pokroić. Połączyć dwa rodzaje kapust, dodać do nich zeszkloną cebulę i posiekane grzyby. Całość doprawić solą i pieprzem.
Ciasto naleśnikowe
Do naczynia wlać mleko i wodę. Jajka roztrzepać z mlekiem. Następnie dodać sól, cukier i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek. Ciasto powinno być nie za rzadkie, ale też nie za gęste. Stąd też w trakcie mieszania należy kontrolować ilość mąki (dodać mniej lub więcej).
Składanie
Na głęboki talerz wysypać bułkę tartą. W drugim talerzu roztrzepać widelcem jajka.
Na usmażone naleśniki równomiernie nakładać farsz. Następnie naleśniki składać w "koperty", zakładając brzegi ciasta do środka, i zwijać z nich rulony. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, a następnie w bułce. Krokiety smażyć z dwóch stron na maśle zmieszanym z niewielką ilością oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz