Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
1 pełna szklanka wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju
Dodatkowo:
1 jajko (do posmarowania bułek przed pieczeniem)
dowolne nasiona lub ziarna do posypania bułek
Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Do tak przygotowanej bazy wsypać przesianą mąkę, dodać sól oraz wlać olej. Ze wszystkich składników wyrobić luźne, elastyczne ciasto, z którego należy odrywać małe kawałki ciasta i formować z nich w rękach małe kulki o średnicy ok. 4-5 cm. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Pomiędzy bułkami zachować spore odstępy, by w trakcie wyrastania i pieczenia nie skleiły się. Bułki można delikatnie ponacinać (za pomocą gumki recepturki), a następnie nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut, aby ciasto podrosło. Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać je ulubionymi ziarnami.
Piec 15-18 min w temp. 170-180 °C.
Piec 15-18 min w temp. 170-180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz