Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:
1 opakowanie makaronu tagliatelle (350 g) 
1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula
200 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku 
500 ml śmietany 30%
sól i pieprz
olej
masło
ulubione przyprawy do kurczaka (zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia)
50 g sera grana padano
3 łyżki słonecznika


Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na maśle do uzyskania złotego koloru. Do zeszklonej cebuli dodać szpinak. Smażyć do momentu, aż odparują płyny. 
W trakcie smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Na osobnej, dużej patelni podsmażyć na oleju pokrojony w kostkę filet. W trakcie smażenia mięso doprawić przyprawami. Na patelnię z filetem przełożyć podsmażony szpinak. Całość zalać śmietanką i dusić na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia sosu. Całość doprawić solą, papryką w proszku, bazylią i pieprzem. Gotowym sosem zalać makaron, dokładnie wymieszać. Porcjami nakładać na talerze. Na wierzch dania zetrzeć ser grana padano (małe oczka) i posypać uprażonymi ziarnami słonecznika. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz