Oponki II

Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g zmielonego białego sera
1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej 
3-4 łyżki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
3-4 łyżki jogurtu greckiego

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier kryształ do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na oponki umieścić w jednym naczyniu i razem wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wycinać krążki. W środku każdego z nich wyciąć małą foremką lub nakrętką mniejsze kółeczka.
Tak przygotowane oponki smażyć na rozgrzanym do temp. 170-180 °C oleju do uzyskania złotego koloru z dwóch stron (około 30 s z każdej strony). Usmażone odłożyć najpierw na papierowy ręcznik i osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie jedną stroną obtoczyć w cukrze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz