Sernik na czekoladowym spodzie


Składniki:
(forma 21 x 32 cm)

Składniki na ciasto czekoladowe: 
1 kostka margaryny 
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki kakao
5 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/4 szklanki mleka 

Składniki na ser: 
1 kg białego sera 
1 szklanka cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
5 jajek

Składniki na polewę kajmakową:
10 łyżek mleka
1 puszka gotowej masy kajmakowej 
1 łyżka żelatyny

Przygotowanie:

Ciasto   
Margarynę rozpuścić wraz z cukrem, mlekiem i kakao, zagotować. Masę zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie do zimnej masy dodać żółtka, zaś z białek ubić sztywną pianę. Żółtka zmiksować z masą czekoladową. Podczas ucierania dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do  masy czekoladowej delikatnie wmieszać ubitą wcześniej pianę z białek. Gotowe ciasto wylać na formę wyłożoną pergaminem. Piec 25 minut w temp. 180 °C.
Ser
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie wlać mleko i całość zamieszać. Podczas dalszego ucierania partiami dodawać zmielony trzykrotnie ser biały. Pod koniec wsypać budynie w proszku i dodać ubitą pianę z białek.  Wszystkie składniki pod koniec wmieszać drewnianą łyżką. Przygotowany ser wyłożyć na podpieczone ciasto czekoladowe. Ponownie włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 170 °C.
Polewa
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Do mleka dodać masę z puszki. Całość podgrzewać na małym ogniu, do momentu zagotowania. Przygotowaną masę wylać na ciepłe ciasto.
 


 

1 komentarz:

  1. Witam serdecznie, co zrobić z białkami z ciasta czekoladowego.

    OdpowiedzUsuń