Składniki:
(forma 24 x 37 cm)
Składniki na ciasto:
450 g mrożonego szpinaku
6 jaj
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta sody oczyszczonej
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany 30 %
1 galaretka agrestowa
250 g (1 opakowanie) serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Masa truskawkowa:
500 g truskawek (mogą być mrożone)
2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Ciasto
Szpinak odmrozić, odcedzić z nadmiaru wody, zblendować, dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki oleju. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do ubitych dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Masę cały czas ubijać mikserem. W trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku, wlać pozostały olej, wsypać zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec do masy dodać szpinak. Całość zamieszać łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej pergaminem. Piec przez 50-60 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu zimne ciasto przekroić na dwa blaty.
Masa śmietanowa:
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w 2/3 szklanki przegotowanej wody. Mieszać dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia, lecz pilnować, by galaretka pozostała płynna. Schłodzoną śmietankę początkowo ubijać ubijać mikserem na najwyższych obrotach, następnie zmniejszać obroty w miarę gęstnienia masy. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, cukier puder i mieszać dalej. Pod koniec cienkim strumieniem wlać płynną galaretkę i znów dokładnie wszystko wymieszać.
Masa truskawkowa:
Truskawki umieścić w rondelku. Podgrzewać do chwili, aż się zagotują. Owoce zdjąć z ognia, po czym rozdrobnić je blenderem. Do truskawkowej papki wsypać dwie galaretki. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić, by masa zaczęła lekko tężeć.
Masa śmietanowa:
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w 2/3 szklanki przegotowanej wody. Mieszać dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia, lecz pilnować, by galaretka pozostała płynna. Schłodzoną śmietankę początkowo ubijać ubijać mikserem na najwyższych obrotach, następnie zmniejszać obroty w miarę gęstnienia masy. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, cukier puder i mieszać dalej. Pod koniec cienkim strumieniem wlać płynną galaretkę i znów dokładnie wszystko wymieszać.
Masa truskawkowa:
Truskawki umieścić w rondelku. Podgrzewać do chwili, aż się zagotują. Owoce zdjąć z ognia, po czym rozdrobnić je blenderem. Do truskawkowej papki wsypać dwie galaretki. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić, by masa zaczęła lekko tężeć.
Przełożenie:
blat szpinakowy - 1/2 masy śmietanowej - masa truskawkowa - 1/2 masy śmietankowej - blat szpinakowy
Dla uzyskania pięknego efektu można delikatnie ściąć wierzch ciasta, posmarować go delikatnie masą śmietanową, a na na masę pokruszyć ścięty płat. Wierzch posypać świeżymi ziarenkami granatu.
blat szpinakowy - 1/2 masy śmietanowej - masa truskawkowa - 1/2 masy śmietankowej - blat szpinakowy
Dla uzyskania pięknego efektu można delikatnie ściąć wierzch ciasta, posmarować go delikatnie masą śmietanową, a na na masę pokruszyć ścięty płat. Wierzch posypać świeżymi ziarenkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz