Składniki:
1 duży brokuł
1 podwójny filet z kurczaka
6 jaj
2 garście słonecznika
1 garść płatków migdałowych
przyprawa gyros
sól
olej
Składniki na sos koperkowy:
3 łyżki majonezu
6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek kopru
sól, pieprz
Brokuł podzielić na małe różyczki, po czym ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Ostudzone obrać, przekroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę przeciąć na pół. Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Mięso usmażyć na oleju. W trakcie smażenia doprawić je solą i przyprawą gyros. Usmażone mięso ostudzić.
Na suchej i gorącej patelni najpierw uprażyć ziarna słonecznika, a następnie płatki migdałowe.
Sos koperkowy
Koper drobno posiekać. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać z jogurtem, koprem i czosnkiem. W razie potrzeby powstały sos doprawić solą i pieprzem.
Sos koperkowy
Koper drobno posiekać. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać z jogurtem, koprem i czosnkiem. W razie potrzeby powstały sos doprawić solą i pieprzem.
Przełożenie:
brokuł - prażony słonecznik - kurczak - jaja - sos - brokuł - prażony słonecznik - kurczak - jaja - sos - prażone migdały
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz