Odrywany chlebek drożdżowy z czosnkiem i serem

Składniki:
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru kryształu
1 łyżeczka soli
1/4 kostki masła

Nadzienie czosnkowe:
1/2 kostki masła
1 pęczek natki pietruszki
4-5 ząbków czosnku
150 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Nadzienie
Masło roztopić, zdjąć z ognia, ostudzić. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekać.  Ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Roztopione i przestudzone masło połączyć z czosnkiem.

Ciasto 
W misie połączyć drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić na 20 min, by zaczyn podrósł. W czasie, kiedy zaczyn rośnie, w rondelku roztopić masło. Zdjąć je z ognia, przestudzić.
Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodać do niego resztę mąki zmieszanej z solą, wbić jajko, wlać roztopione masło. Z podanych składników zagnieść elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby (gdyby ciasto zbytnio się kleiło), podsypywać mąką. Wyrobione ciasto odstawić w misie nakrytej ściereczką na 30 min, by podrosło. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta. Całą powierzchnię ciasta posmarować przygotowanym masłem. 
Następnie posypać posiekaną natką pietruszki i startym serem mozzarella.
Ciasto przeciąć wzdłuż na 3-4 pasy o szerokości keksówki, w jakiej będzie pieczony chleb. Następnie pasy przeciąć wszerz na 4-5 pasów, by powstały małe prostokąty. 
Wszystkie prostokąty z ciasta składać na pół farszem do środka. Złożone połówki ciasta układać w wyłożonej pergaminem keksówce naprzemiennie otwartą częścią z farszem i zamkniętą. 
Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 15-20 min w ciepłe miejsce, by podrosło. Piec 30 min w temp. 180 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz