Papryka faszerowana ryżem i mięsem

Lato kojarzy się ze słońcem, kolorami, soczystością, świeżością, witaminami. Idealnym warzywem łączącym w sobie siłę tych skojarzeń jest papryka. Można ją spotkać w wielu różnych kolorach, kształtach, smakach i odmianach. Jest tak znana, a wciąż niedoceniana. Tymczasem kryje w sobie mnóstwo bezcennych dla naszego organizmu witamin. Czy wiecie, że w papryce kryje się pięciokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie? Oprócz tego jest bogata w witaminę B, A oraz E. Najlepiej schrupać takie warzywo świeże, ale można też przyrządzić je w formie sytego dania.

Składniki:
3 czerwone papryki
150 g ryżu (1 woreczek)
250 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
50 g sera mozarella
olej
sól, pieprz
słodka papryka w proszku


Przygotowanie:
Paprykę umyć, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju. W trakcie smażenia dodać czosnek. Następnie dodać mięso mielone i smażyć ok. 15-20 minut. 
W trakcie smażenia mięso doprawić solą i pieprzem. Usmażone mięso dodać do ryżu. Doprawić papryką w proszku i ewentualnie solą lub pieprzem. Gotowym farszem nadziewać połówki papryk. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać wodą. Zapiekać 40-50 minut w temp. 170 °C. Na 5-10 min. przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz