Malinowa chmurka

"Chodzę po lesie już od godziny/ i wszędzie szukam/ gdzie te maliny". Klasyk wśród klasyków, nie tylko literackich;) Dla tych, którzy nie chcą mieć głowy w chmurach - malinowa chmurka ... na talerzu. Myślę, że wielu z Was uwielbia właśnie te owoce:  nasze, regionalne, pachnące dzieciństwem i latem. Ciasto tak proste w wykonaniu, a tak zachwycające w smaku.

Składniki: 
(forma 24x35 cm)
Składniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3 kopiate łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na galaretkę malinową:
3 galaretki malinowe
0,5 kg malin
1 l wody

Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Składniki na bezę:
3 białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 garści płatków migdałowych

Przygotowanie:
Kruche ciasto
Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić ręcznie na gładką masę. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez ok. 15-20 minut.

Beza
Białka ubić na sztywno. Następnie wsypać cukier puder i dalej krótko ucierać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie zamieszać. Bezę wyłożyć na formę. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Suszyć w piekarniku w temp. 130°C przez godzinę.

Galaretka malinowa
Galaretki rozpuścić w przegotowanej wrzącej wodzie. Do schłodzonej przełożyć maliny. Galaretkę z owocami odstawić do momentu, aż zacznie tężeć.

Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (1/4 szklanki). Dokładnie wymieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć obroty i wsypać cukier puder. W trakcie dalszego ucierania dodawać łyżkami serek mascarpone. Na koniec cienkim strumieniem wlać zimną i płynną żelatynę. Całość delikatnie zamieszać.
Przełożenie:
kruche ciasto - galaretka malinowa - masa śmietanowa - beza



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz