(forma 24x35 cm)
Składniki na biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę owocową:
1/2 l śmietany kremówki
40 dag dowolnych miękkich owoców (np. maliny, porzeczki, borówki)
2 łyżki cukru
4 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
1 czerwona galaretka
owoce borówki do dekoracji
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie wsypać cukier i dalej ucierać. W dalszej kolejności dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Na koniec wsypać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 160-180 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów wyciąć kieliszkiem kółka.
Galaretkę rozpuścić w 700 ml przegotowanej wrzącej wody. Odstawić do momentu aż zacznie tężeć.
Masa owocowa
Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zagotować. W tym czasie żelatynę zalać wrzącą wodą, poczekać aż napęcznieje, dokładnie wymieszać. Owoce zblendować, garnek zdjąć z ognia. Do musu owocowego wlać płynną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Masę owocową wystudzić, jednak należy pilnować, by nie stężała. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno. Odłożyć kilka łyżek ubitej śmietany do posmarowania wierzchniej warstwy ciasta. Do reszty śmietanki wlać chłodną, lecz wciąż płynną masę owocową. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożenie:
biszkopt - masa owocowa - biszkopt z dziurami - masa śmietanowa - wierzch posypać wiórkami kokosowymi ( z wyjątkiem wykrojonych kółek) - kółka zalać galaretką - w oczkach z galaretką ułożyć owoce borówki
Masa owocowa
Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zagotować. W tym czasie żelatynę zalać wrzącą wodą, poczekać aż napęcznieje, dokładnie wymieszać. Owoce zblendować, garnek zdjąć z ognia. Do musu owocowego wlać płynną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Masę owocową wystudzić, jednak należy pilnować, by nie stężała. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno. Odłożyć kilka łyżek ubitej śmietany do posmarowania wierzchniej warstwy ciasta. Do reszty śmietanki wlać chłodną, lecz wciąż płynną masę owocową. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożenie:
biszkopt - masa owocowa - biszkopt z dziurami - masa śmietanowa - wierzch posypać wiórkami kokosowymi ( z wyjątkiem wykrojonych kółek) - kółka zalać galaretką - w oczkach z galaretką ułożyć owoce borówki
Galaretkę rozpuścić w 700ml wody?
OdpowiedzUsuń