Łosoś pod warzywną kołderką

Składniki:
500 g świeżego łososia
1 duża cebula
1 por
3 marchewki
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 liść laurowy
Przygotowanie:
Rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie ściągnąć z niej skórę. Filet z obu stron oprószyć solą i pieprzem, podzielić na duże porcje.
Warzywa obrać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić ją na maśle. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zaś por przekroić wzdłuż i pokroić w piórka. Warzywa dodać na patelnię i dusić na małym ogniu wraz z cebulą przez 10-15 minut. W trakcie duszenia doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy. 
Filet z łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na rybę wyłożyć miękkie warzywa. Całość zapiekać w temp. 200°C przez 25 minut. Podawać z makaronem lub ulubioną kaszą oraz surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz