Kruche babeczki z dwukolorową masą


Składniki:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
2 jaja
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na krem mleczny:
3/4 mleka w proszku
1/2 kostki masła (100 g)

1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki letniej wody


Składniki na krem czekoladowy:
3/4 mleka w proszku
1/2 kostki masła (100 g)

1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki letniej wody
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie i zagnieść ciasto. Gotowe powinno być miękkie niczym plastelina i nie może kleić się do rąk. Ciasto rozwałkować na grubość około 1-2 mm.Urywać kawałki i wylepiać nimi wnętrza foremek na babeczki. Wystające spoza brzegów ciasto należy odrywać, a same brzegi wygładzić.
Babeczki piec w temp. 180 °C do uzyskania ładnego, złotego koloru (ok. 115 min).

Masa mleczna: Mleko w proszku dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, aby nie było grudek. Dolewać powoli wodę i mieszać, podgrzewając całość na małym ogniu (masy nie wolno zagotować). Masa ma właściwą gęstość, gdy można od razu przerwać wylewanie jej z łyżeczki do garnka. Kiedy masa ma właściwą gęstość, dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia się. Masę zdjąć z ognia.

Masa czekoladowa: Wykonać identycznie, jak masę mleczną. Należy tylko na początku do mleka w proszku i cukru dodać kakao i kawę.

Wykonanie:
Wnętrza babeczek napełniać płynnymi masami białą i czekoladową, najlepiej naprzemiennie. Na koniec można udekorować bakaliami, wciskając je w środek ciasteczek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz