3 jajka
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
4 łyżki dżemu (najlepiej wiśniowego)
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sosy oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodawać mąkę zmieszaną z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Następnie dodawać naprzemiennie mąkę oraz mleko i olej. Na koniec dodać dżem.
Gotowe ciasto wylać na wyłożoną pergaminem podłużną keksówkę. Piec przez 45 minut w temp 180°C. Upieczony, ostudzony piernik można przeciąć wzdłuż i przełożyć marmoladą lub powidłem. Piernik jest mięciutki i wilgotny.
Gotowe ciasto wylać na wyłożoną pergaminem podłużną keksówkę. Piec przez 45 minut w temp 180°C. Upieczony, ostudzony piernik można przeciąć wzdłuż i przełożyć marmoladą lub powidłem. Piernik jest mięciutki i wilgotny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz