Sernik przekładany


Składniki (forma o wymiarach 35x24cm):

Składniki na ciasto kakaowe i różowe:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
1 kisiel truskawkowy

 
Składniki na ser:
1 kg dwukrotnie zmielonego sera białego
6 jaj
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru kryształu
1 budyń śmietankowy
sok z połówki cytryny

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Następnie dodać cukier i krótko ucierać. W trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku. Pod koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie zamieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej kisiel. Każde z ciast piec w oddzielnych formach wyłożonych pergaminem w temp. 160 °C przez ok. 20-30 minut. Po upieczeniu w biszkoptach wyciąć dziury: tyle samo w cieście różowym i kakaowym. Następnie kółka różowe przełożyć w wolne miejsca ciasta kakaowego, a kółka kakaowe przełożyć w luki ciasta różowego.

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać p;o jednym żółtku i dalej ucierać. Do masy dodawać ser, wsypać suchy budyń i wycisnąć sok z cytryny. Masę cały czas ucierać. Na koniec do masy serowej przełożyć ubitą pianę, którą należy delikatnie rozmieszać drewnianą łyżką.

Przełożenie:
Na ciasto kakaowe z różowymi kółkami wylać połowę masy serowej. Ser przykryć ciastem różowym z kakaowymi kółkami. Całość zalać resztą masy serowej. 
Ciasto piec w temp. 180°C przez ok. 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz