Filet z kurczaka zapiekany pod marchewkową kołderką

Składniki:
3 podwójne filety z kurczaka
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 por
3-4 marchewki
majonez
sól, pieprz
olej
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na połowy, a następnie każdą z nich przeciąć wzdłuż. Tak przygotowane porcje kurczaka lekko rozbić tłuczkiem, a następnie oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem.   

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić ją na oleju. Do smażącej się cebuli dodać obrane wcześniej i pokrojone w plastry pieczarki. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć do chwili, aż odparuje nadmiar wody. Por posiekać w piórka, a  marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa dusić na maśle przez 5-10 min na osobnej patelni. 
Na każdy filet nałożyć równomiernie porcję pieczarek. 
 
 Na pieczarkach ułożyć warstwę marchewkowo-porową. 
 
Na koniec rozsmarować 1-2 łyżki majonezu (na każdym filecie). 
 
Tak przygotowane porcje mięsa wyłożyć do formy i podlać odrobiną wody. Piec w piekarniku około 25-30 min w temp. 180°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia każdy z filetów posypać porcją sera mozzarella i zapiekać dalej.  Podawać z lekką surówką i ziemniakami/kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz