Sernik na czekoladowym spodzie

Składniki:
(forma o wymiarach 24 x 37 cm)

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
2 żółtka 
20 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ser:
1,70 kg białego sera
1 kostka masła
45 dag drobnego cukru kryształu 
12 jaj
1 budyń śmietankowy
1 cytryna
rodzynki


Przygotowanie:

Ciasto
Mąkę posiekać z margaryną i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe przełożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyłożoną pergaminem formę. Podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Resztę ciasta ponownie schować do lodówki. 
 
Ser
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać pozostałe dwa białka z ciasta. Ubić pianę na sztywno. Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. W dalszej części dodawać po łyżce ser. Wsypać budyń i wycisnąć sok z cytryny. Masę serową cały czas należy ucierać mikserem. Pod koniec wsypać rodzynki i partiami dodawać pianę z białek. Wszystko delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto czekoladowe. Masę równomiernie wygładzić. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta czekoladowego. Piec w temp. 170-180 °C przez godzinę. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz