1 duże opakowanie wafli
1 puszka mleka zagęszczonego
1 kostka margaryny
1 niepełna szklanka cukru kryształu
3 łyżki mleka
2 łyżki kakao
2 jaja
Przygotowanie:
Masa mleczna
Puszkę mleka zagęszczonego gotować przez 2 godz. na małym ogniu. Po tym czasie masa ma zgęstnieć.
Masa kakaowa
Margarynę rozpuścić z cukrem, mlekiem i kakao. Masę doprowadzić do zagotowania i trzymać ją na małym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym czasie zdjąć z ognia. Kiedy masa lekko przestygnie, dodawać stopniowo jajka. Masę energicznie mieszać trzepaczką, by doprowadzić do połączenia składników.
Schłodzoną masą czekoladową i mleczną (powstałą z zagotowanego mleka) smarować naprzemiennie kolejne wafle. Gotowy wafel zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce, obciążając wierzch deseczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz