Tort ze śliwką

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1/2 l śmietany kremówki 30 %
3/4 szklanki mleka zagęszczonego
4 łyżeczki żelatyny 
1/3 szklanki gorącej wody
200 g śliwek suszonych
200 g posiekanych orzechów włoskich 
50 g pokruszonej gorzkiej czekolady
1/3 szklanki rumu

Przygotowanie: 
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Do ubitej piany wsypać cukier i krótko ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać. Pod koniec wsypać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę ucierać tylko do połączenia składników. Masę biszkoptową wylać na przygotowaną tortownicę. Piec w temp. 180 °C przez około 25 minut. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić wzdłuż na trzy blaty.

Żelatynę rozpuścić w wodzie. Płynną i wystudzoną żelatynę połączyć z mlekiem zagęszczonym. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej mleko zagęszczone rozmieszane z żelatyną. Ucierać na niskich obrotach do połączenia składników. Na koniec dodać pokruszoną czekoladę, pokrojone drobno śliwki i posiekane grubo orzechy włoskie. Zamieszać lekko łyżką. 

Przed przełożeniem tortu obie strony każdego z blatów należy obficie skropić rumem.

Przełożenie:
blat czekoladowy - 1/2 masy - blat czekoladowy - 1/2 masy - blat czekoladowy
 

1 komentarz: