Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1/2 l śmietany kremówki 30 %
3/4 szklanki mleka zagęszczonego
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
200 g śliwek suszonych
200 g posiekanych orzechów włoskich
50 g pokruszonej gorzkiej czekolady
1/3 szklanki rumu
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Płynną i wystudzoną żelatynę połączyć z mlekiem zagęszczonym. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej mleko zagęszczone rozmieszane z żelatyną. Ucierać na niskich obrotach do połączenia składników. Na koniec dodać pokruszoną czekoladę, pokrojone drobno śliwki i posiekane grubo orzechy włoskie. Zamieszać lekko łyżką.
Przed przełożeniem tortu obie strony każdego z blatów należy obficie skropić rumem.
Przełożenie:
blat czekoladowy - 1/2 masy - blat czekoladowy - 1/2 masy - blat czekoladowy
Mleko zagęszczone słodkie, czy niesłodzone?
OdpowiedzUsuń