Ciasto potrójnie orzechowe

Składniki:  
(forma   24 x 37 cm)
Składniki na ciasto białe:
1/2 kg mąki pszennej tortowej
200 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 jajko
3 łyżki gęstej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciasto kakaowe:
30 dag mąki pszennej tortowej
150 g margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 kostka masła
sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:
40 dag posiekanych orzechów włoskich
słoik powidła śliwkowego lub dżemu
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto białe należy jajko utrzeć razem z cukrami. Następnie dodać margarynę i dalej ucierać. W dalszej części dodawać śmietanę oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Stopniowo zmniejszać obroty miksera. Ucierać tak długo, by zaczęły pojawiać się grudki. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić je na trzy części.

Ciasto kakaowe należy przygotować w identyczny sposób jak ciasto białe. Przygotowane i podzielone na trzy części przechowywać w zamrażarce około 30 minut.
Jedną z trzech porcji ciasta białego rozwałkować w taki sposób, by zmieściła się do przygotowanej formy. Ciasto posmarować powidłem i posypać 1/3 orzechów. Jedną porcję ciasta kakaowego zetrzeć na tarce o dużych oczkach na warstwę orzechową. Ciasto piec 20 minut w temp. 200 °C. Pozostałe dwa ciasta przygotować w identyczny sposób.

Z mleka, cukru i budyniu zmieszanego z mąką ziemniaczaną ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać zimny budyń. Na koniec wycisnąć sok z cytryny i krótko utrzeć. 
Przełożenie:
ciasto 1 - 1/2 masy - ciasto 2 - 1/2 masy - ciasto 3 - polewa








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz