Składniki na ciasto kruche:
2 kopiate szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
1 całe jajko
2 żółtka (białka zostawić do pianki orzechowej)
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie)
Składniki na masę serową:
1,5 kg sera
300 g cukru kryształu
1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
1 szklanka mleka
1,2 szklanki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 jajka
4 żółtka (białka zostawić do pianki orzechowej)
100 g rodzynek
kilka kropel aromatu cytrynowego
Składniki na piankę orzechową:
2 białka z ciasta kruchego
4 białka z masy serowej
5 łyżek cukru
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zmielonych orzechów włoskich
100 g posiekanych orzechów włoskich
Składniki na polewę karmelową:
1 puszka mleka skondensowanego
1 kostka masła
Składniki na posypkę słonecznikową:
200 g ziaren słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Mąkę zmieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia posiekać nożem z masłem. Następnie dodać jajko i żółtka. Na tym etapie ciasto zagniatać ręką. Gdyby się nie kleiło dodać śmietanę i dalej wyrabiać. Gotowe ciasto powinno być gładkie oraz elastyczne. Należy je schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć je do wyłożonej pergaminem formy. Ciasto podpiec w temp. 170-180 C przez 10-15 minut.
Całe jajka oraz żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać zmielony trzykrotnie ser i cały czas ucierać mikserem. Następnie dodać śmietanę, aromat cytrynowy, wlać olej, a także mleko zmieszane z budyniami oraz mąką ziemniaczaną. Masę ucierać na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec wsypać rodzynki. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w temp. 180 C przez 40-50 minut. Przed końcem pieczenia przygotować piankę orzechową.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać. Na koniec wsypać pozostałe, zmieszane ze sobą składniki i delikatnie całość wymieszać łyżką. Ciasto wylać równomiernie na podpieczony sernik. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec przez ok. 20-30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Mleko skondensowane gotować w puszce przez 3 godziny do zgęstnienia. Zimny karmel utrzeć z kostką masła. Krem karmelowy rozprowadzić na całej powierzchni zimnego ciasta.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać słonecznik, dobrze wymieszać i prażyć do uzyskania złotego koloru. Uprażony słonecznik całkowicie wystudzić i posypać nim wierzch sernika (pokryć warstwę karmelową).
sernik wygląda rewelCYJNIE
OdpowiedzUsuń